Όταν θα είστε στο νοσοκομείο, θα σας μάθουν πώς να φροντίζετε τη στομία σας.

Ο νοσηλευτής θα σας βοηθήσει να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δικές σας ανάγκες. Θα πρέπει να σας δώσουν αρκετά δείγματα προϊόντων, ώστε να δοκιμάσετε ποικιλία συστημάτων και να προσδιορίσετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Επικοινωνήστε με τον νοσηλευτή σας εάν εσείς ή ο φροντιστής σας δυσκολεύεστε με τον εξοπλισμό.

Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι η στομία σας θα μικρύνει τους μήνες μετά την επέμβαση. Ο νοσηλευτής  σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε κατάλληλα το σύστημα συλλογής. Επιπλέον, λόγω οποιασδήποτε αλλαγής στο μέγεθος της κοιλιάς σας (από εγκυμοσύνη, αύξηση/απώλεια βάρους, άσκηση, κ.λπ.) μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε μέγεθος συστήματος συλλογής..

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε

Μετά την επέμβαση ίσως έχετε ερωτήσεις για πολλά πράγματα: τη διατροφή, το ντύσιμο, την εργασία, την ερωτική ζωή, κ.λπ. Παρακάτω θα βρείτε μια πρώτη λίστα με ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον επαγγελματία υγείας σας πριν φύγετε από το νοσοκομείο ή στα μετεγχειρητικά ραντεβού σας:

  • Η στομία μου είναι μεγάλη. Πάντα αυτό το μέγεθος θα έχει;

  • Σε ποιον πρέπει να πω για την επέμβασή μου;

  • Πόσο δραστήριος θα μπορώ να είμαι μετά την επέμβαση;

  • Να κάνω μπάνιο ή ντους με τον σάκο; Πρέπει να χρησιμοποιώ ειδικό σαπούνι;

  • Ο σάκος μου θα μυρίζει; Πώς μπορώ να το ελέγξω αυτό;

  • Πόσες φορές την ημέρα θα πρέπει να αδειάζω τον σάκο;

  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αδειάσματος ενός αποστραγγιζόμενου σάκου;

  • Πόση ώρα μπορώ να φοράω τον ίδιο εξοπλισμό ανάμεσα στις αλλαγές;

  • Πού μπορώ να προμηθευτώ προϊόντα;

  • Η ασφάλειά μου καλύπτει τα προϊόντα στομίας μου;

Επιστρέφοντας στο σπίτι από το νοσοκομείο

Το εξιτήριο από το νοσοκομείο είναι σημαντικό επίτευγμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και άγχος σε κάποιον με καινούργια στομία. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε που θα φύγετε με μια στομία, αλλά είναι και σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνος. 

Μπορεί να δείτε ότι έχετε πολλές ερωτήσεις τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά την επέμβαση. Σε αυτό το διάστημα μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι νιώθετε στεναχωρημένος, πεσμένος ή θυμωμένος. Μπορεί να απογοητευτείτε μέχρι να νιώσετε άνετα με το σύστημα συλλογής. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Απευθυνθείτε στον στομιοθεραπευτής  σας για βοήθεια και ενθάρρυνση. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το Κέντρο Επικοινωνίας Πελατών της ConvaTec [link to Link to επικοινωνία/κέντρο επικοινωνίας πελατών] για να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα – ακόμα κι αν απλώς χρειάζεστε επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνετε είναι σωστό.