Άσκηση

Σας αρέσει να παίζετε τένις ή γκολφ; Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο για εσάς από το να κάνετε λίγο τζόκινγκ, γιόγκα ή κολύμπι; Τέλεια! Η στομία δεν πρέπει να σας εμποδίσει να είστε σε φόρμα.

Με την έγκριση των επαγγελματιών υγείας σας, μπορείτε να επιστρέψετε στα περισσότερα αθλήματα και δραστηριότητες που απολαμβάνατε πριν από την επέμβαση. Οι μόνες πιθανές εξαιρέσεις είναι τα αθλήματα επαφής (όπως η πυγμαχία, η πάλη ή το ποδόσφαιρο), λόγω κινδύνου τραυματισμού της στομίας από δυνατό χτύπημα.

Στους ανθρώπους που ζουν με στομία περιλαμβάνονται ενεργοί δρομείς αποστάσεων, αρσιβαρίστες, σκιέρ, κολυμβητές και πολλοί άλλοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές. Και αν δεν κάνατε καμία άσκηση πριν από την επέμβαση, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε.

Δείτε μερικές συμβουλές για να ξαναξεκινήσετε την άσκηση και άλλες φυσικές δραστηριότητες:

  • Ξεκινήστε αργά και με τον δικό σας ρυθμό. Οι κοιλιακοί σας μύες θα χρειαστούν χρόνο να θεραπευτούν από την επέμβαση. Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να σας πει πότε και πώς να αρχίσετε πάλι τη γυμναστική.

  • Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και που ταιριάζει στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και για τουλάχιστον 30-60 λεπτά τη φορά.

  • Για να είναι καλύτερη η εμπειρία, αδειάστε τον σάκο σας πριν από την άσκηση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι o δακτύλιος της στομίας έχει τοποθετηθεί τουλάχιστον μία ώρα πριν βραχείτε ή πριν αρχίσετε κάποια δραστηριότητα που θα σας προκαλέσει εφίδρωση.

  • Τα περισσότερα συστήματα συλλογής για στομίες είναι αδιάβροχα – ακόμα και για κολύμπι.

  • Προς τους κολυμβητές: καλύψτε την τάπα εξαερισμού στο φίλτρο εξουδετέρωσης οσμών με κάλυμμα φίλτρου, για να εμποδίσετε το νερό να μπει στον σάκο. Μπορείτε να αφαιρέσετε το κάλυμμα μόλις στεγνώσετε.

  • Θέλετε να χαλαρώσετε στη σάουνα ή στο τζακούζι; Κανένα πρόβλημα, αρκεί να το εγκρίνει ο επαγγελματίας υγείας σας. Προσθέτοντας ένα πλαίσιο αδιάβροχης ταινίας γύρω από τη βάση θα προστατεύσετε καλύτερα το αυτοκόλλητο. Να ελέγχετε κατά διαστήματα την ασφάλεια.

Ένας άνδρας που πήρε στα σοβαρά τη μετεγχειρητική φυσική κατάσταση είναι ο Ρομπ Χιλ. Ο Ρομπ, από εκεί που δεν μπορούσε καλά καλά να ανεβεί έναν όροφο με τα σκαλιά, κατάφερε να γίνει ο πρώτος ασθενής με νόσο του Crohn/στομία που ανέβηκε τις Επτά Κορυφές (τα υψηλότερα βουνά σε καθεμία από τις επτά ηπείρους) μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια.[1]

 

[1] http://nogutsknowglory.weneedideas.ca/robert-hill-conquers-seven-summits-including-mount-everest.php/ - Accessed 12/15/15

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις περιπέτειες του Ρομπ, να διαβάσετε άλλες εμπνευσμένες ιστορίες και ακόμη να προσθέσετε τους δικούς σας θριάμβους όταν κάνετε εγγραφή στο me +, την κοινότητα υποστήριξης μας για ανθρώπους που ζουν με στομία.