Είναι σημαντικό να διατηρείτε υγιές το δέρμα γύρω από τη στομία σας (περιστομιακό δέρμα). Μπορείτε να αποφύγετε πολλές επιπλοκές ακολουθώντας αυτές τις απλές συστάσεις:

Συμβουλές για το μπάνιο και το ντουζ

 • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο και ντους όπως και πριν από την επέμβαση, με ή χωρίς τον σάκο σας – εσείς επιλέγετε.

 • Επειδή τα υπολείμματα σαπουνιού μπορεί να ανασηκώσουν την προστατευτική βάση, να αποφεύγετε σαπούνια με λάδι και ενυδατικά σαπούνια.

 • Το σαπούνι και το νερό δεν θα κυλήσουν μέσα στη στομία και δεν μπορούν να της κάνουν ζημιά.

Επιλέξτε προστατευτική βάση που να εφαρμόζει καλά

 • Για να βοηθήσετε το δέρμα σας γύρω από τη στομία να μείνει υγιές, είναι σημαντικό η προστατευτική βάση να εφαρμόζει σωστά. Επιλέξτε σύστημα συλλογής που να εφαρμόζει καλά για να αποφύγετε να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας τα περιεχόμενα της στομίας που προκαλούν ερεθισμούς.

 • Ο νοσηλευτής στομίας μπορεί να σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε έναν οδηγό μέτρησης για να προσδιορίσετε το μέγεθος της στομίας σας και να επιλέξετε μια προσαρμοζόμενη, έτοιμη κομμένη ή εύπλαστη βάση [link to κατάλογος/κατηγορία σχετικών προϊόντων]. Το μέγεθος της στομίας σας θα αλλάζει για 10 εβδομάδες μετά την επέμβαση, οπότε θα πρέπει να το μετράτε τακτικά.

 • Αλλαγές στην κοιλιακή χώρα που μπορεί να προκληθούν από εγκυμοσύνη, άσκηση, αύξηση/απώλεια βάρους ή ορισμένες παθήσεις μπορεί επίσης να χρειάζονται νέο σύστημα συλλογής και/ή μέγεθος.

Πώς να χρησιμοποιείτε την πάστα
Eakin Cohesive Seals (Eakin Rings): Ostomy Product Review
Sensi-Care™ Sting Free Demo-available in select markets

Συμβουλές για τις αλλαγές του συστήματος συλλογής

 • Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το σύστημα συλλογής σας που θα είναι εύκολο να το ακολουθείτε. Έτσι η βάση θα αλλάζει πριν διαβρωθεί το αυτοκόλλητο, μειώνοντας την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας ούρα ή κόπρανα. Το πρόγραμμα θα είναι εξατομικευμένο με βάση τον δικό σας τύπο συστήματος και τη συμβουλή του γιατρού ή νοσηλευτή σας.

 • Σε κάθε αλλαγή βάσης και σάκου, αποκτήστε τη συνήθεια να ελέγχετε το δέρμα γύρω από τη στομία σας. Κοκκινίλα, πρήξιμο ή εξάνθημα είναι σημάδια ερεθισμού. Αν δείτε κάτι από αυτά, ή άλλα σημάδια ερεθισμού, ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας.

 • Να μη σκίζετε ποτέ ή να κόβετε τη βάση. Αντίθετα, να την αφαιρείτε απαλά ξεκινώντας από τη μια γωνία της και τραβώντας σιγά σιγά το υπόλοιπο αυτοκόλλητο. Τα σπρέι αφαίρεσης αυτοκόλλητου [link to Sensi-Care Σπρέι Αφαίρεσης Αυτοκόλλητου] και τα μαντηλάκια καθαρισμού [link to Sensi-Care] μπορεί να διευκολύνουν τις αλλαγές σάκου και να εξασφαλίζουν καθαρό δέρμα, έτοιμο για την επόμενη προστατευτική σας βάση.

 • Βεβαιωθείτε ότι το περιστομιακό σας δέρμα είναι εντελώς στεγνό πριν αντικαταστήσετε τον σάκο και τη βάση. Το στεγνό δέρμα εξασφαλίζει καλή εφαρμογή του αυτοκόλλητου και μειώνει τον κίνδυνο μυκητίασης.

 • Μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος που να συμπεριλαμβάνει αφρό προστασίας, σπρέι ή μαντηλάκια [link to Sensi-Care ποικιλία προϊόντων] συμβάλλει στο υγιές, άνετο περιστομιακό δέρμα για πολλά χρόνια.

 • Σε ζεστά, υγρά μέρη καλό είναι να χρησιμοποιείτε σάκο με υφασμάτινη επένδυση. Έτσι ο σάκος δεν θα κολλήσει πάνω στο δέρμα σας δημιουργώντας ερεθισμούς.