Οικειότητα

Αν και είναι φυσιολογικό να είστε ευαίσθητοι στον τρόπο με τον οποίο η στομία αλλάζει το σώμα σας, σημαντικές και ικανοποιητικές επαφές μπορούν ακόμα να αποτελούν μέρος της δικής σας ζωής και του/της συντρόφου σας.

Η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί στη θεραπευτική διαδικασία. Είναι παρήγορο να ξέρετε ότι οι σεξουαλικές σχέσεις δεν θα βλάψουν τη στομία σας – ή εσάς. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τον/τη σύντροφό σας και ανταποκριθείτε στις ανησυχίες του/της. Με τον καιρό και με θετική στάση μπορείτε να απολαύσετε μια αμοιβαία ικανοποιητική σεξουαλική σχέση.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την οικειότητα

  • Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί στην πραγματική οικειότητα. Όσα περισσότερα μοιράζεστε για τη στομία σας, για το πώς νιώθετε και για το τι χρειάζεστε, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο δεσμός ανάμεσα σε εσάς και τον/τη σύντροφό σας.

  • Το παλιό ρητό ισχύει: Ο τρόπος που βλέπετε τον εαυτό σας επηρεάζει τον τρόπο που σας βλέπουν οι άλλοι. Μετά την επέμβαση βρείτε τον χρόνο να αναγνωρίσετε τις αλλαγές που υπέστη το σώμα σας, επικοινωνήστε με τα συναισθήματά σας για το πώς νιώθετε μετεγχειρητικά και μοιραστείτε τα με τον/τη σύντροφό σας. Θα ανακαλύψετε ότι η αποδοχή του σώματός σας μετά την επέμβαση θα έρθει με τον καιρό.

  • Η στομία δεν έχει νευρικές απολήξεις. Γι’ αυτό δεν μεταδίδει πόνο ή άλλες αισθήσεις, αλλά μπορεί να αιμορραγήσει λίγο αν ερεθιστεί ή τριφτεί. Δοκιμάζοντας διαφορετικές στάσεις θα αποφύγετε οποιοδήποτε θέμα.

    • Η στάση δίπλα-δίπλα συχνά λειτουργεί για ανθρώπους που ζουν με στομίες, επειδή ο σάκος θα πέσει στο πλάι σας και δεν θα μπει ανάμεσα σε εσάς και τον/τη σύντροφό σας.

  • Αδειάστε τον σάκο σας πριν κάνετε σεξ – και προτείνουμε να φοράτε μικρό σάκο. Για ερωτικές επαφές διατίθενται ειδικοί σάκοι [link to προϊόντα] που έχουν σχεδιαστεί μικρότεροι και λιγότερο ογκώδη.

  • Αν η στομία σας σας κάνει να νιώθετε άβολα στις ερωτικές σας επαφές, καλύψτε τον σάκο σας με ειδικά σχεδιασμένα εσώρουχα ή κάλυμμα σάκου. Προσφέρουμε μια κομψή σειρά εσωρούχων, εσώρουχα-ζώνες και πολλά άλλα [link to OSTOmysecrets.com] που θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε τη στομία σας και να συγκεντρωθείτε στον/στη σύντροφό σας

Για τις γυναίκες

  • Εάν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε μέθοδο αντισύλληψης – ειδικά αν έχετε κάνει ειλεοστομία. Τα αντισυλληπτικά από το στόμα συχνά δεν απορροφούνται με πιο κοντό λεπτό έντερο. Μιλήστε στον γιατρό σας ή τον νοσηλευτή στομίας σχετικά με την καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης για εσάς.

  • Μετά την επέμβαση αρκετές γυναίκες εμφανίζουν κολπική ξηρότητα. Δοκιμάστε ένα λιπαντικό ή ρωτήστε τον γιατρό σας για άλλες επιλογές θεραπείας της κολπικής ξηρότητας.

Για τους άνδρες

  • Ορισμένοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας (π.χ. απόκτηση/διατήρηση στύσης ή αδυναμία εκσπερμάτισης) την πρώτη φορά που έρχονται σε σεξουαλική επαφή μετά την επέμβαση. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε ούτε να πανικοβληθείτε! Συμβαίνει συχνά – μπορεί να συνδέεται με την ίδια την επέμβαση ή με έννοιες/ανησυχίες για τις επαφές μετεγχειρητικά. Αν τα προβλήματα στύσης επιμένουν, καλέστε τον γιατρό σας. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει λύση.