Και τώρα;

Η επέμβαση στομίας σας τελείωσε και είστε στο σπίτι. Για πολλούς η επέμβαση μπορεί να είναι η αρχή μιας πιο άνετης ζωής. Και πάλι, βέβαια, απαιτείται προσαρμογή στη ζωή με στομία – σωματικά και ψυχολογικά.

 Αν και ολοκληρώθηκε η επέμβαση στομίας σας, μπορεί ακόμα να έχετε ερωτήσεις και ανησυχίες – ειδικά στη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της ζωής σας με στομία. Μπορεί να είστε αγχωμένοι, συγχυσμένοι ή θυμωμένοι. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι από την ελευθερία, την καλύτερη υγεία και τις νέες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαμβάνετε αφού αναρρώσετε από την επέμβαση. Ή μπορεί να νιώθετε ανάμεικτα όλα αυτά τα συναισθήματα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές.

Δεν είστε μόνοι. Ο στομιοθεραπευτής σας και οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν σε κάθε σας βήμα. Το ίδιο κι εμείς

Το "νέο φυσιολογικό για εσάς"

Τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση στομίας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς και οι αγαπημένοι σας περνάτε μια περίοδο προσαρμογής. Το ότι έχετε μια στομία σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστείτε σε έναν νέο «φυσιολογικό» τρόπο ζωής.

 Είτε κάνατε κολοστομία, ειλεοστομία ή ουρητηροστομία, θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε τη δίοδο των σωματικών αποβλήτων μέσω της στομίας σας, καθώς και πώς να φροντίζετε το δέρμα γύρω από τη στομία σας.

Τις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες η στομία σας πιθανόν να συρρικνώνεται. Τακτική μέτρηση της στομίας σας εξασφαλίζει ότι φοράτε το σωστό μέγεθος συστήματος συλλογής, αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας και μειώνει τη δυσφορία.

Με τον καιρό θα νιώθετε πολύ πιο άνετα με τον νέο τρόπο ζωής σας, καθώς η διαχείριση της στομίας θα γίνει άλλο ένα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Κατά τη διάρκεια της αρχικής αυτής περιόδου προσαρμογής, ωστόσο, μείνετε σε στενή επαφή με τον στομιοθεραπευτή σας. Οι απαντήσεις σε οποιαδήποτε προβλήματα ή ανησυχίες συνήθως απέχουν μόλις ένα τηλεφώνημα.