Παρά τη σωματική αλλαγή, εξακολουθείτε να είστε ο ίδιος άνθρωπος που ήσασταν και πριν από την επέμβαση στομίας.

Τους πρώτους μετεγχειρητικούς σας μήνες ίσως σας ανησυχούν κάποια πράγματα όσο προσαρμόζεστε στη ζωή με στομία. Αυτές οι ανησυχίες είναι κατανοητές και απολύτως φυσιολογικές.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες απαντήσεις σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις. Αν έχετε επιπλέον ανησυχίες, σας ενθαρρύνουμε να ζητήσετε καθοδήγηση από τον γιατρό ή τον νοσηλευτή στομίας σας.

Θα μπορώ να συμμετέχω στα αγαπημένα μου αθλήματα και δραστηριότητες;

Μπορείτε – και πρέπει – να μείνετε δραστήριοι. Και αν δεν αθλούσασταν πριν από την επέμβαση, αυτή είναι πολύ καλή στιγμή να ξεκινήσετε. Με την άδεια των επαγγελματιών υγείας σας, μπορείτε να συμμετέχετε στα περισσότερα αθλήματα και δραστηριότητες, με εξαίρεση τα αθλήματα επαφής (όπως η πυγμαχία, η πάλη και το ποδόσφαιρο) επειδή υπάρχει πιθανότητα να τραυματίσετε τη στομία.

Υπάρχει περίπτωση να έχει διαρροή ο σάκος μου;  

Η ανθεκτική μεμβράνη που χρησιμοποιείται για τους σάκους είναι σχεδιασμένη ώστε να ελαχιστοποιεί τις διαρροές. Παρ’ όλα αυτά, το να αλλάζετε τακτικά τον σάκο και να βεβαιώνεστε ότι εφαρμόζει σωστά και με ασφάλεια στο σώμα σας (σε περίπτωση συστήματος ενός τεμαχίου) ή στη βάση (σε περίπτωση συστήματος δύο τεμαχίων), θα μειώσει τις πιθανότητες διαρροής.

Μπορεί ο σάκος μου να έχει ενοχλητική οσμή;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σάκων στομίας εμποδίζουν τις οσμές. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε κάποιες επιπλέον προφυλάξεις για να μειώσετε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο οσμών. Ένας σάκος με φίλτρο ενεργού άνθρακα βοηθάει στην εξουδετέρωση των οσμών. Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη τροφών [link to 2.3.1] που προκαλούν οσμές ή αέρια. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον παράγοντα εξουδετέρωσης οσμών [link to φακελάκια Diamonds Gelling και ελέγχου οσμών] στον σάκο σας.  

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα σώματα παράγουν ενοχλητικούς θορύβους και οσμές κατά καιρούς. Μην αφήνετε τον φόβο του τι μπορεί να πάει στραβά να σας εμποδίσει να ακολουθήσετε την καθημερινότητά σας.

Θα μπορώ να έχω σεξουαλικές σχέσεις; 

Το ότι έχετε στομία δεν σημαίνει ότι τελειώνει και η ερωτική σας ζωή. Με επικοινωνία και εμπιστοσύνη, μπορείτε να έχετε ουσιαστικές και ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις.

 Είναι φυσιολογικό να είστε ευαίσθητοι σχετικά με την αλλαγή στο σώμα σας. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τον/τη σύζυγο ή τον/την αγαπημένο/η σας και απαντήστε και στις δικές τους ανησυχίες. Πείτε στον/στη σύντροφό σας ότι οι σεξουαλικές επαφές δεν θα βλάψουν τη στομία σας. Με τον καιρό, με κατανόηση και θετική στάση θα απολαμβάνετε μια αμοιβαία ικανοποιητική σεξουαλική σχέση. Για περισσότερες συμβουλές ως προς την οικειότητα, κάντε κλικ εδώ [link to 2.3.4 Οικειότητα].

Τι πρέπει να πω σε φίλους και συναδέλφους για την στομία μου;  

Είναι πάντα καθησυχαστικό να έχετε φίλους γύρω σας στους οποίους να μπορείτε να βασιστείτε – ειδικά όταν χρειάζεστε υποστήριξη κατά την ανάρρωση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που ζουν με στομία νιώθουν αμήχανα να πουν σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους για την κατάστασή τους.

 Προφανώς εξαρτάται από εσάς σε ποιον θα πείτε για τη στομία σας. Και δεν χρειάζεται να πείτε σε κανέναν για την κατάστασή σας, αν αυτό σας κάνει να νιώθετε άβολα – στην πραγματικότητα, αν δεν το πείτε σε κάποιον, δεν θα καταλάβει ποτέ ότι έχετε στομία. Αλλά εμείς σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνείτε ανοιχτά με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Η υποστήριξη από τους ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεστε όχι μόνο θα σας βοηθήσει, αλλά θα βοηθήσει και εκείνους όσο προσαρμόζεστε στην καινούργια σας ζωή.

Θα χρειαστώ καινούρια ρούχα;

Αφού ο σάκος στομίας είναι σχεδιασμένος να μένει επίπεδος πάνω στο σώμα σας, δεν φαίνεται κάτω από τα περισσότερα ρούχα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να ανανεώσετε όλη σας την γκαρνταρόμπα. Ούτε καν ειδικά εσώρουχα δεν χρειάζεστε – οι σάκοι φοριούνται είτε μέσα είτε έξω από τα κανονικά εσώρουχα.

 Αν λάβετε υπόψη σας κάποια πράγματα στο ντύσιμο, μπορεί να νιώθετε ακόμα πιο άνετα:

  • Αν η στομία είναι πάνω ή κοντά στην περιφέρεια της μέσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε πίεση από παντελόνια με σφιχτή μέση ή ζώνες.

  • Αν θέλετε να φοράτε κολάν ή καλσόν, βεβαιωθείτε ότι είναι απαλά και ελαστικά (π.χ. μπορεί να θέλετε να αποφύγετε λαστέξ και καλσόν διαμόρφωσης της σιλουέτας).

  • Πολλοί άνδρες που φοράνε αθλητικά σπασουάρ βολεύονται φορώντας τα ένα νούμερο μεγαλύτερα.

  • Αν και μπορείτε να βάλετε ό,τι στυλ εσώρουχο θέλετε, τα άνετα και ελκυστικά εσώρουχα της OstomysecretsÔ [link to ostomysecrets.com] είναι σχεδιασμένα να κολακεύουν και να συνεργάζονται με το σύστημα στομίας σας, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

  • Όσο για τα μαγιό, όλα επιτρέπονται. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες νιώθουν πιο άνετα με ολόσωμα μαγιό, ενώ οι άνδρες προτιμούν πιο εφαρμοστά σορτσάκια.